דף הבית » אז מה עושים עם הילדים בבית?
הגיע הקיץ, ואחרי כל הפעילויות, הקייטנות, הבילויים עם סבא וסבתא, הנופש המשפחתי בצפון הארץ, והנופש המשפחתי באירופה, נותרו לכם שבועיים עם הילדים בבית. אתם צריכים לחזור לעבודה, או לעבוד מהבית, ובכלל, אחרי הקורונה כולנו כבר מומחים בבילוי עם הילדים בבית, ומיצינו את זה מכל הכיוונים, כך שהשאלה הגדולה שעומדת בפני כל ההורים, היא מה אפשר לעשות בבית? איך מעסיקים את הילדים? ואיך הופכים את התקופה הזאת לפורייה עבור הילדים, ולא סתם שעות צפייה במסכים. כל התשובות לפניכם.
פעילויות לפעוטות (גילאי 3-6)
הדבר הראשון שצריך לדעת, הוא להתאים את הפעילות המוצעת לגיל המתאים. לא הרי ילד שעולה לכיתה א', כמו ילד שעולה לכיתה ו'. בנוסף, ילד שיודע לקרוא ולכתוב, שונה מאוד מילד בגן, שיודע רק לצייר אך בעל דמיון מפותח מאוד. פעוטות לא צריכים יותר מדי בשביל ליהנות, אז הנה כמה רעיונות:
- אוהל בבית – הציעו להם לבנות אוהל בתוך הבית או על הדשא בגינה, תנו להם לבנות אותו לבד, והציעו להם לאכול בו ארוחת ערב. תופתעו כמה הם יאהבו את זה. אם אתם רוצים, צרפו כמה משחקי קופסה נחמדים, ובכלל, העברתם עוד שעתיים נחמדות.
- דפי צביעה – ילדים הם בעלי דמיון מפותח. אם תתנו לילד שלכם דף חלק וצבעים, הוא כבר יסתדר. אבל יש ילדים שצריכים קצת יותר, ולהם בדיוק נועדו דפי הצביעה. קנו מספר בלוקים, בהם כבר יש שרטוטים או דוגמאות, והעניקו לילד הפעוט שלכם חוויה של צביעת צפים בשלל צבעים. גם כאן, הניחו לדמיון שלו להתפרע, וגם אם יצא קצת מהקווים, הכל בסדר, החוויה שלו תהיה לא פחות מהנה. בפרינט קידס תוכלו למצוא דפי צביעה המותאמים לכל גיל, כדאי לכם להיכנס ולראות מה הבחירה המתאימה לכם.
- תחרויות שונות בבית – בעזרת מינימום אביזרים תוכלו לארגן בסלון ביתכם או בגינה תחרויות שונות, אם זה כדורעף בלונים, ואם זה תופסת צבעים בחצר. כדורעף בלונים מיועד כמובן לילדים מעל גיל 3 שלא יכניסו אותו בטעות לפה שלהם, והמטרה היא שהבלון לא נוגע לרגע אחד ברצפה. זה משחק לכל הגילאים ותופתעו לראות שגם אתם משתתפים במשחק בשמחה רבה. תופסת ומחבואים הן בוודאי תחרויות שאפשר אפילו ללא אביזרים, ומעבירות בכיף חצי שעה – שעה מהיום.
- ניסויים מדעים שונים – תוכלו לבצע מיני ניסויים שונים. בעזרת מספר מוצרים הקיימים בכל בית, תוכלו ליצור עם ילדיכם תצוגה של מדע והנאה. למשל, שימו מים, חומץ, ונוזל כלים בתוך קערה, והוסיפו אבקת סודה לשתייה – מצויין, יצרתם הר געש מתפרץ! או לחילופין, קחו שתי כוסות פלסטיק, צרו חור בתחתית והעבירו חוט בין הכוסות. עכשיו התרחקו מספר מטרים כשהחוט מתוח, ונסו לדבר. הנה, יצרתם טלפון נייד ממש בעצמכם. אם תשימו חומץ וסודה לשתיה בתוך בקבוק, ותלבישו את פיית הבקבוק בבלון, הבלון יתנפל בעצמו תוך מספר שניות – ממש קסם.
משחקים לילדי בית ספר (גילאי 6-10)
מדובר בגילאים שהילדים כבר מתחילים לקלוט בצורה יותר רצינית. הם יותר עצמאיים, ורף הסקרנות והעניין שלהם עולה, המשימה שלכם היא להצליח להגיע ללב שלהם ולעניין אותם. איך עושים את זה?
- משחקים בעל פה – יש המון משחקי ידע שונים, שניתן לשחק בעל פה, או ממש להשיג גף לכל משתתף, להקציב זמן, ולשחק עם רישום. מדובר על משחקים כמו "ארץ – עיר – חי – צומח – דומם", כשעל פי ספירה עוצרים באות מסויימת ויש למצוא לה הגדרות. או "כן לא שחור לבן", שימוש בשאלות תוך הימנעות משימוש במילים הללו.
- דפי צביעה – אולי זה נראה לכם מוזר, אבל בפרינט קידס תוכלו למצוא דפי צביעה יותר מסובכים, שמתאימים גם לילדים גדולים יותר. מדובר בשרטוטים מורכבים, בשילוב צבעים באלמנטים שונים, ובחוויה מוצלחת מאוד לילד בן ה – 9 שלכם, שאוהב מאוד לצייר.
- עבודות בית – טוב, הגעתם לישורת האחרונה של החופש, וזה בדיוק הזמן לשאול את יקירכם אלה עבודות הטילה המורה לחופש. הוא יצטרך לשלוף מאיזה תיק את ההוראות והחוברות, או פשוט יבדוק בקבוצת הוואטסאפ הכיתתית, מה נדרש ממנו לעשות. הציעו לילדים שלכם להשקיע בחוברות, בשלל המקצועות השונים, תמורת פיצוי או אטרקציה כלשהי בהמשך היום, אל תדאגו, זה תמיד עובד.
- אפליקציות שיתופיות – נכון, אנחנו יודעים שאתם רק רוצים להרחיק את הילדים מהמסכים, אבל תופתעו לשמוע שיש אפליקציות שימושיות, שיגרמו להם דווקא לנצל את הזמן. אם זה בעזרת לימוד שפה ודיבור עם בני גילם מכל העולם, אם זה במשחק שחמט בינלאומי, ואם זה בהגדרה לקריאת מספר ערכים בוויקיפדיה מדי זמן מסויים, על מנת לעזור להם להשכיל. כמובן, זה אחרי הגשת דו"ח הקריאה על הספר שהם יביאו לכם. רק שימו לב, בילוי במסכים, דורש פיקוח וגבולות, שלא יהיה לאורך כל היום, כל יום.
- סדר וניקיון – נכון, זה לא פסח, אבל עדיין, סיומה של שנה הוא הזדמנות לחדש את הסביבה, להבין מה זבל ואת מה יש לזרוק. נכון, לא תמיד זה מתאים וכיף, אבל בסוף, זה גם נעים יותר, וגם משפיע לחיוב על האווירה ויוצר סטנדרטים חדשים של מקצוענות. ערכו סדר במשחקים של הילדים שלכם, שבו איתם יחד ומיינו את ספרי הילדים, אולי יש כאלה שתוכלו להעביר לחברים או גמ"חים שונים.
- יום בישול – מצאו מתכון מעניין וארוך, לעוגה טעימה, או כל תבשיל אחר טעים, ובשלו עם ילדיכם. השתמשו בהם להביא תבלינים, בקשו מהם לערבב ולטעום, ואם הם באמת אחראים, לכו לנוח לשעה, והגידו להם שזה צריך להיות מוכן תוך שעה. לימוד לבשל זה יכולת מאוד חשובה, בעיני, גם לגברים וגם לנשים.
- קייטנת הורים – בקשו מאחד האבות או האימהות של חברי ילדיכם, שעוסק במשהו מעניין, לקחת על עצמו לארגן "יום בחייו", יחד עם חמישה – שישה ילדים שמתארגנים יחד. בקרו אותו באתר העבודה, ואם הוא כבר לקראת סיום, בקשו ממנו לספר לכם על העבודה, ואולי אף להציג בדיוק מה הוא עושה.
לסיכום, ישנם כל כך הרבה רעיונות לדברים שניתן לעשות בבית. בסוף, זו החלטה שלכם, מה מתאים לכם, מה עומד בסטנדרטים הגבוהים שלכם, וכמה אתם מוכנים להשקיע. הילדים שלכם יצירתיים ובעלי ראש טוב, הם גם ידאגו לעולם שלהם, הם רק צריכים הכוונה מעטה לעיתים כדי למצוא את הדרך הנכונה. אחרי הסגרים בקורונה, שבועיים באוגוסט זה ממש לא נורא.